At tænke på ved forerforsyning

Invester i en foderhæk for bedre dyresundhed, reduceret foder spild og bedre fodreforsyning.

At tænke på ved forerforsyning

Invester i en foderhæk for bedre dyresundhed, reduceret foder spild og bedre fodreforsyning.

Invester i en foderhæk for bedre dyresundhed, reduceret foder spild og bedre fodreforsyning. Vi har samlet vores tips til, hvordan du bør tænke, når du vælger din næste foderhæk til dine dyr og hvilke fordele, som findes med forskellige foderhæks modeller.

 

Checkliste ved valg af foderhæk:

  1.  Håndteringsmetode ved fodring
  2.  Type dyr
  3.  Hygiejnisk spiseplads
  4.  Dyrenes personlighed

 

Foderhåndtering
Hvilken slags foder får dine dyr?Hvis du fodrer i stalden, fungerer det godt med eksempelvis et rug eller en spand. Når du fodrer dine dyr på græsgange, er en foderhæk det bedste valg for både dig og dine dyr.

 

Hvis du har mange dyr kan rundballer være den mest fordelagtige måde at fodre dine dyr på. Med en rundballe sparer du tid ved håndtering af foder og du kan give mange dyr mad samtidigt. Hø i rundballer passer til både heste, kvæg og får

På Kellfri har vi foderhække som er tilpasset til at rumme en hel rundballe. Hvis du bruger løst presset hø, kan en anden type foderhæk være bedre egnet.

 

Får

Får er mindre i størrelse, og lam er tilbøjelige til at klatre på foderhækkene. Hvis du har lam, som klatre, er det en god ide at vælge en foderhæk med tag, så ingen dyr havner inde i foderhækken. Du kan også tilpasse dit valg af foderhæk efter, om dine dyr bærer horn.

Kvæg er ofte hårdføre og kan håndtere de fleste typer af foderhække.Kvæg er store og tunge, og det er derfor vigtigt at vælge en stabil foderhæk, som kan modstå presset og vægten fra de tunge dyr. Dette kan også gøres ved hjælp af kirkestole

 

Yngre dyr og kalve har muligvis behov for at separat spiseplads, der er et stille område hvor de kan spise i fred. På Kellfri er der designet foderhække specielt til kalve, såkaldte kalveskjul. I kalveskjulene kan du opsætte foderbeholdere som ikke er tilgængelige for de andre dyr.

 

Husk, at kalvene kan lide at være tæt på køerne, når de er små. Placer derfor kalveskjulet tæt på resten af dyrene. Kalveskjulet kan også placeres i stalden.

Hest

For heste er der foderhække med dækkede kirkestole, tætte sektioner osv. for at undgå skader. Forskellige typer hester, har forskellige behov for foderhække og det er vigtigt, at du vælger den rigtige foderhæk, som passer til dine dyr og deres race.

Nogle heste, såsom føl og unge heste, kan have fri adgang til foder, imens konkurrenceheste skal have beregnede mængde portioner. Har du en hest, som er glad for foder udover det sædvanlige og har brug for mere tid til at æde. Så er Foderboksen fra Kellfri et godt alternativ.

 

Hvis du har en eller flere heste i samme indhegning, kan du anvende runde foderhække. De findes med og uden kirkestole og i diametre, som passer til enten portionsopdeling i grovfodertruget, eller hvis du stiller en hel balle frem. For at de runde foderhække skal minimere foderspildet så meget som muligt, skal der være en luftspalte på ca. 20 cm mellem foderhækken og ballen. Dette for at undgå, at hestene trækker foderet ud over kanten.

 

En hygiejnisk spiseplads

En af fordelene ved foderhække er de minimere madspildet. Foder, der placeres direkte i græsset risikerer at blive trampet ned. Der er også en risiko for, at der dannes svamp og andre bakterier i fodret. Nedbør og fugt kan påvirke fodret negativt, og du kan derfor med fordel vælge en foderhæk med tag for at reducere risikoen for skimmelangreb. Vi anbefalber normalt også at placere en palle under fodret i foderhækken for at skabe et luftrum mod jorden.

 

For at skabe en hygiejnisk spiseplads kan du placere foderhækken på et tørt sted i indhegningen. Det skal helst være et stykke fra ind- og udgangen. Du kan med fordel forbedre overfladen med jordarmeret plastmåtter, inden du placere din foderhæk ovenpå. Jordforstærkningen bidrager til bedre hove- og klovesundhed for dine dyr.

 

Dine dyrs personlighed

Alle dyr har forskellige personligheder, nogle er rolige og andre kan være mere aggressive. Der kan være et stærkt hierarki i gruppen, som du skal tage i betragtning. Nogle gange anbefaler vi flere spisesteder til dyrene for at ikke at risikere konkurrence.

 

Hos Kellfri har vi en bred viftre af foderhække, så du kan finde en foderhæk, som passer til netop dine dyr. Hvis du investerer i en stor foderhæk med flere spisepladser, skaber du et roligere ædemiljø for dyrene. Hvis dine dyr er glade for foder, er der foderhække, som giver dyrene et roligere madindtag gennem forskellige langsomme-funktioner.

 

Afslutningsvis

I græsgangene skal der også være vandforsyning til dyrene. På Kellfri er der forskellige alternativer til vandkar og spande til vandforsyning.

 

Hvis du vil vide mere om reglerne for foderforsyning, der gælder bestemte racer, henviser vi til det danske Landbrugsudvalg.