Fårhegn med mange valgmuligheder

Fårhegn med mange valgmuligheder

På gården Stora Olfstorp ligger frosten som et tyndt tæppe over det bølgende landskab. Kenneth Nylander har i mange år, haft får på sin gård. Han ved, hvad der kræves for trives med sin fåravl.

 

”-Nu hvor der er frost i jorden, skal man lave en mindre indhegning på græsgangen med fårhegn og fodertrug, så dyrene har adgang til foder,” siger Kenneth.

 

Han sætter fodertruget på ydersiden af foderfronten og siger med et smil, at fårene kan lidt at stikke til alt, hvad han sætter på hegnskanten. Tricket er at placere fodret på ydersiden.

 

- Du sætter hegnene sammen med foderfront, hvor fårene kan stikke hovedet igennem for at spise på en sikker måde, forklarer Kenneth. ”Når der er frost i jorden, skal man lave en mindre indhegning på græsgangen med fårehegn og fodertrug, så dyrene har adgang til foder.”

 

Lamme perioden

Når forårets ny-lams periode er igang, er det svært ikke at blive forelsket i de små-springende lam, der snubler rundt ved siden af deres stolte mor. For at få succes med ny-lams sæsongen er der en række tips og tricks, du kan bruge.

 

- I opstarten på at få læmmet gimmerlammene, vil man jo helst at fårene skal være ekstra fede, så de kan få mange lam, siger Kenneth, og forklarer at det kan være flere gange om året at du bør give fårene ekstra foder. Derfor bruger han hegnene til at skabe indhegninger og græsgange for at opdele dyrene.

 

Valg af hegn

For at klare det nordiske klima, er det vigtigt at vælge et hegn der er galvaniseret og har en stabil konstruktion. Kenneth Nylander siger, at hegnene på gården kommer fra Kellfri.

 

-”De har en perfekt længde. Hvis de er længere, f.eks. 3 meter, så bliver kontrukstionen ustabil. 1-meters, 1,5- meters eller 2-meters er perfekt”, fastslår Kenneth.

 

Kombiner efter eget ønske og behov

Låger med en maksimalvægt på ca. ti kg er enkle og nemme at sætte sammen til indhegninger til dine får.

 

- Man kan få lågerne til at adskille fårene, sortere dem osv., siger Kenneth.

 

Hvorfor gør du det?

- Man vil gerne skille vædderne fra gitterlammet(moderfåret), sortere lam eller give nogle af fårene ekstra foder. Man samler også sammen inden transport for at forberede fårene på dette, forklarer Kenneth og viser, hvordan man laver længere passager og passager med hegnene.

 

For at udvide lågernes anvendelsesområde kan de kombineres i forskellige sektioner, f.eks med en døråbning, hvor både dyr og mennesker nemt kan komme igennem. Kenneth siger, at du kan sætte din indhegning sammen med forskellige komponenter til de forskellige behov i løbet af sæsongen. – Der skal altid bruges en vis mængde hegn og låger på gården, konkluderer Kenneth.

 

Nu hvor der er frost i jorden, skal man lave en mindre indhegning på græsgangen med fårhegn og fodertrug, så dyrene har adgang til foder
Kenneth Nylander
- Stora Olfstorp