Flis, brænde & tømmer

Så udnytter du hele træet

Flis, brænde & tømmer

Så udnytter du hele træet

Opvarmning, vinterhygge, byggematerialer – ja, endda rustikke møbler og en energikilde. For den handy og veludstyrede er hvert træ et biologisk smorgasbord af muligheder.

 

Her har vi samlet en praktisk guide over, hvad du kan gøre med træets kviste, stamme og større grene – for at udnytte så meget som muligt af træets alle dele.

 

Det er faktisk nemmere end de fleste tror at tage sig af, og udnytte, et træs alle dele; at fremstille flis, brænde eller grundlaget for et imponerende hegn selv. Som altid handler det bare om at have den rette viden, tid, tålmodighed – og tilpasset udstyr til hver arbejdsopgave og formål.

 

Heldigvis tilbyder Kellfri det meste inden for maskiner til den lille land- og skovbrugsdrift – eller til dig med en lille gård, der vil kunne udnytte dine fældede træer.

 

21-SV20 GL42 680x450.jpg

 

Sats på en sikker skovvogn til traktor eller ATV
Skovarbejde generelt, og arbejde med at fælde træer i særdeleshed, kan være rigtig tungt og i nogle tilfælde endda farligt. Derfor er det vigtigt at udstyre sig på bedste måde: korrekt og sikkert. Kellfris skov- og brændesortiment kendetegnes af høj sikkerhed og til en overkommelig pris.

 

Skal du hente stormfældede træer? Stol på kraften og effektiviteten hos en af vores moderne skovvogne. Kellfris skovvogne er udviklet i Sverige til hårde forhold. Vi tilbyder flere forskellige kranmodeller og vognstørrelser – til både traktorer og ATV'er, hele det småskalerede segment.

 

Her finder du hele vores brede sortiment af kraner, skovvogne, huggevogne, grabber, stegmatere – og alle tænkelige brændetilbehør – som hjælper dig med at sikre hyggen foran en knitrende ild i vintermørket.

 

Hvad kan man bruge træets kviste til?
Tynde kviste, træaffald, småttræ – det, der normalt kategoriseres som skrald eller haveaffald efter en vellykket træfældning – hvad kan man bruge det materiale til? Anvendelsesområdet er begrænset, men træets kviste bliver nemt til brugbar flis med hjælp fra en praktisk flishugger eller flistugger fra Kellfri.

 

13-WC17H2 680x450 03.jpg

 

Flishugger og flistugger – og alt, hvad man kan gøre med flis
Vi tilbyder kraftfulde flishuggere (nogle gange kaldet flistuggere) i forskellige udførelser med sikker og praktisk indføring, der klarer alt fra kviste og grene til buskads og tyndere stammer. Uanset om du leder efter en benzindrevet eller hydraulisk flishugger – eller en større, mere kraftfuld maskine til krævende skovarbejde – har vi hos Kellfri garanteret flishuggeren til dig.

 

Flisen kan du bruge til masser af nyttige formål hjemme på gården, i haven, på ridebanen eller i motionssporet. Uanset om du skal flise hjemme på gårdspladsen eller i skoven, findes der en praktisk flishugger eller flistugger, der passer til dig og dine behov.

 

Psst! Gå ikke glip af, at Kellfri også tilbyder stegmatere, der hjælper dig med at skille alle kviste, der senere skal blive til flis, fra træstammen allerede ude i skoven.


Lav brænde, tømmer og planker af træets stamme
Hvis du planlægger at forarbejde træstammen ved at hugge din egen brænde eller skære og høvle stammen til eksklusivt byggemateriale og dine egne planker, er det bedste tidspunkt til dette, når stammen er som tørrest – det vil sige om foråret, før bladene springer ud i april eller maj.

 

Om foråret er luftfugtigheden desuden lavere og luften tørrere, hvilket giver brændet eller dit tømmer de bedste betingelser for at tørre hurtigt til brug eller opbevaring.

 

For at transportere dine træer sikkert og effektivt kan en skovvogn med kran gøre hele forskellen. Har du desuden udstyret traktoren med tilbehør som grab og rotator, ja så er du mere eller mindre fuldt udstyret til at transportere træstammer fra skoven hjem til gården. Her finder du hele Kellfris udvalg af skovvogne og tilbehør, der letter træhåndtering.

 

Hvad har jeg brug for for at hugge min egen brænde?
Der findes lige så mange måder at skære, kløve og hugge brænde på, som der findes redskaber og tilbehør til brændeproduktion. Hvis du vil arbejde så smidigt som muligt, bør du anskaffe dig et stockbord med indføring til en brændemaskine, en såkaldt brændekombi, der både skærer og kløver brænde fra stammer med en maks. diameter på 28 centimeter.

 

Vedklyv vedtransportör 680x450.jpg

 

Du kan selvfølgelig også vælge at kløve og skære stammen til brænde manuelt med hjælp fra en motorsav og en traditionel brændekløver.

 

Når brændet er skåret og kløvet, skal du tage dig af det. Selvfølgelig tilbyder Kellfri praktiske brændesække – enten til håndtering på palle eller frit hængende til kran eller brændesæksløft på pallegafler – i flere størrelser: fra 40 liter op til hele 1.500 liter. Det kan også være en god idé med en spil eller andre løftehjælpemidler til traktor eller lastmaskine for at lette håndteringen af dit brænde og dine brændesække.

 

Alle typer brændemaskiner fra Kellfri prøvekøres, testes, monteres og leveres serviceret i vores værksted – før levering til dig! Her finder du hele vores specialiserede udvalg af brændeprodukter.

 

Nogle tips til dig, der skal kløve din egen brænde
Skal du kløve brænde til din egen ildsted, anbefaler vi friske stammer af løvtræ som eg, bøg eller birk. Disse træarter brænder længe og uden en masse sod og giftige restprodukter. Du kan selvfølgelig også bruge nåletræer som gran og fyr til din ild – selvom brændet fra disse træarter brænder betydeligt hurtigere. Husk også, at frisk brænde er lettere at kløve!


Hvordan laver jeg mit eget tømmer og planker af en træstamme?
Skal du bygge en ny terrasse? Skal du udskifte vindskederne på huset? Overvejer du måske at blive helt selvforsynende, selv når det gælder tømmer og planker til byggemateriale? Det er faktisk ikke så svært og kompliceret, som det kan virke – med tid, planlægning og det rigtige udstyr kan du selv fremstille høj kvalitet byggemateriale og planker, så længe du har adgang til tømmer eller træstammer.

 

21-SV500B 680x450.jpg

 

Nøglen til det bedste resultat er at investere i et lille "hjemme-savværk". Kellfri tilbyder både benzin- og eldrevne savværker, der klarer stammer og tømmerdimensioner op til 20 tommer. Overvejer du at forvandle træstammer og tømmer til tømmer og planker? Invester i et praktisk savværk fra Kellfri – så får du snart en ny hobby med i købet!

 

Skær dine egne møbler med motorsaven
Hvis du har flere rigtig tykke træstammer til overs, hvorfor så ikke tage motorsaven frem og forvandle stammerne til et bord, en picnic-gruppe eller en flot indretningsdetalje, der vil imponere dine gæster og bekendte.

 

En grov træstamme kan med hjælp fra motorsaven blive alt fra en lampeholder til en lang plantekasse eller en cool rustik stol. Kun fantasien – og dine færdigheder med motorsaven – sætter grænser for din fremtid som møbeldesigner i skovens tegn.

 

Grind skog 680x450.jpg


Større grene bliver grundlaget for låger og hegn
Nogle gange er det svært at vide, hvad man skal gøre med større grene, der er til overs efter en træfældning, især hvis de er for grove til at lave flis af – og for tynde til at blive forarbejdet til tømmer eller byggematerialer.

 

For den, der har tålmodighed og det rette gåpåmod, kan større grene dog blive til de smukkeste hegn, låger og plantehjælpemidler.

 

Alt hvad du behøver til støtter og tørrestativer – eller et helt hegn
Afhængigt af hvilken type træ du har fældet, og hvilken træsort det drejer sig om, kan de større grene, der er til overs, være velegnede som praktiske støtter, tørrestativer til hø – eller grundlaget for et helt hjemmelavet hegn.

 

Til klassiske hegn giver ene-støtter og undertrykt, langsomt voksende gran den rette holdbarhed, udseende og følelse. Der findes mange guider til, hvordan du bygger dit eget hegn.

 

Gärdsgård 680x450.jpg

 

Byg låger og hegn – eller støt afgrøderne i køkkenhaven
Større grene kan også være velegnede som stolper og tværbjælker til låger og hjemmelavede hegn. Generelt er grene af hårde træsorter at foretrække: lærk, fyr og langsomt voksende gran er fremragende som stolper. Af mere lige grene kan du flette effektive skærme – eller espalierer, der holder bønner og ærter oppe i køkkenhaven hjemme på gården.