Kellfri brændeskole

10 interessante fakta, du (måske) ikke vidste om brænde.

Kellfri brændeskole

10 interessante fakta, du (måske) ikke vidste om brænde.

Billigt. Hyggeligt. Bæredygtigt.
Brænde som brændstof har mange fordele.
Her har vi samlet 10 interessante fakta om brænde og brændefyring – Kellfri's egen lille brændeskole.

 

1. Ildens kraft og brændets indbyggede energi
Forskellige træsorter egner sig bedre til brænding end andre. En tommelfingerregel er, at tætte løvtræer giver effektivt brænde med høj energi, og længere brændetid end nåletræer som gran og fyr. Her har vi samlet energiværdierne for forskellige træsorter, udtrykt i kilowattimer pr. fast kubikmeter:

•    Bøg – 3.000 kWh
•    Eg – 2.900 kWh
•    Ahorn – 2.800 kWh
•    Birk – 2.650 kWh
•    Fyr – 2.350 kWh
•    Gran – 2.000 kWh
•    Asp – 2.000 kWh

 

2.  Jo, brænde er faktisk fornybar energi
Det synes nogle gange at blive glemt i debatten, men brænde er faktisk så naturligt og bæredygtigt et brændstof, som man kan få det.

 

Skorsten 680x450.jpg

 

3. Husk at rengøre skorstenen
Er det tid til at tænde op for en hyggelig vinterild? Husk altid at undersøge tilstanden på din skorsten, før du tænder den første bål i sæsonen. Oplever du røg, når du fyrer op? Det er sandsynligvis tid til at rense skorstenen!

 

4. Brænde er både moderne og økonomisk
Stigende priser på el, gas og olie har fået flere og flere til at begynde at brænde træ de senere år, både for at opvarme deres hjem og for hyggens skyld. Hvis du har din egen skov, er brænde sandsynligvis den mest økonomiske opvarmningsmetode.

 

5. Alle elsker birkebrænde
Den mest almindelige og udbredte brændetype, der brænder i vores pejse og varmer vores hjem, er uden tvivl birkebrænde. Og det er ikke så underligt: Birkebrænde tørrer godt og har en høj energiværdi i forhold til volumen.

 

Björk Ved 680x450.jpg

 

6. Den bedste brænde kløves frisk og tidligt
Jo friskere træet er, jo lettere er det at save og kløve brændet. Du kan med fordel bruge vinteren og den tidlige forår til at kløve brænde, når fugtigheden i træet er lavest. Med en brændekløver til hjemmebrug gør du håndteringen til en både sjovere og lettere opgave.

 

7. Bland brænde for bedste energiudbytte
Selvfølgelig skal brændet være tørt, når ilden tændes - men det kan faktisk være smart at blande brænde fra løvtræer med nåletræsbrænde for at opnå det bedst mulige energiindhold.

 

8. Længst er ikke altid bedst
Hvor lang skal et stykke brænde være? Der er naturligvis ikke noget præcist svar på det spørgsmål, men det er ofte klogt at save brændet lidt kortere end først planlagt. Kortere brændestykker er nemlig lettere at håndtere.

 

Ved stapel 680x450.jpg

 

9. Opbevar aldrig dit brænde indendørs i længere tid
Skadedyr er ikke en behagelig forekomst - især ikke indendørs. Derfor er det altid godt at opbevare brænde udendørs, under tag, så vidt muligt. Men brændsel til dine tre-fire kommende brændinger kan du selvfølgelig opbevare indendørs.
 

 

10. Beskyt dit brænde smart udendørs
Vejrsikret brænde er godt brænde. Dæk gerne brændet med et overtræk, selvom det opbevares under et tag - og undgå altid at opbevare dit brænde direkte mod jorden eller mod en husvæg, hvor skadedyr og insekter har en tendens til at samle sig.

 

Tjek hele Kellfris udvalg af brændevarer!